Antidepressiva

Een moeilijke periode in je leven, waarin jij je slecht voelde, het niet meer overzag en gewoon van dat vreselijke rot gevoel af wilde. Dat was het moment dat de huisarts dacht dat je dan beter even aan de antidepressiva kon gaan. Jij dacht wellicht ook dat dit het beste was en greep alles aan om weer een beetje normaal te functioneren.

Allemaal logische keuzes op dat moment. Je weet niet beter en voor even kan het je echt helpen om uit een diep dal te klimmen. 

Maar nu ben je verder en zit je vast aan dat ene pilletje. Vragen als, kun je nog wel zonder? Hoe zal het zijn als je stopt? Zit ik hier de rest van mijn leven aan vast? Ik wil nog kinderen, eigenlijk wil ik van de medicatie af voordat ik daar aan begin, houden je bezig. 

De belangrijkste vraag is: Wat wil jij eigenlijk?

Als het je allemaal prima vindt, je functioneert goed op deze manier en hebt geen last van bijwerkingen dan was je wellicht niet op deze site terecht gekomen! Als je klaar bent met het feit dat je afhankelijk bent geworden van een pilletje, dat je eigenlijk ook niet meer echt het het idee hebt dat het je helpt en dat je ondertussen gegroeid bent als persoon. Dan mag je een keuze gaan maken! 

Jij mag namelijk voor jezelf gaan kiezen!

Want echt, je bent gegroeid, je hebt al geleerd anders met je gevoelens, ideeën en problemen om te gaan. Kijk eens terug lieve vrouw. Misschien had jij, toen je begon met antidepressiva, een burn-out en zijn de omstandigheden nu heel anders. Wellicht zat je in je puberjaren en waren je hormonen met je aan de haal gegaan of zat je in een fase van rouw, afscheid, verdriet waardoor je het even niet meer zag zitten.

Dat pilletje heeft jou er doorheen gesleept de afgelopen jaren maar heeft jouw systeem ook in de war gebracht. Want hoe fijn ook dat al die stofjes waar je je gelukkig door voelt, geregeld werden, uiteindelijk raken ze uitgeput en dat is het moment dat je voor je gevoel méér nodig hebt. Je niet jezelf voelt. Veel onrust ervaart. Niet zo goed meer voor jezelf kunt zorgen en daardoor ook ongezonder bent gaan leven’.  

Wat doet antideperessiva met je systeem?

Antidepressiva zoals de bekende SSRI’s zorgen ervoor dat de serotonine die beschikbaar is in de hersenen niet meer wordt opgenomen maar beschikbaar blijft. Dit maakt dat de receptor constant wordt geprikkeld door serotonine. Super fijn als je dus een tekort aan deze gelukstofjes aanmaakt want je voelt meestal al snel een verbetering. Het vervelende is dat de constante prikkeling van de receptor tot gevolg heeft dat hij wordt uitgeput en uiteindelijk niet goed meer werkt of meer nodig heeft. 

Dit is het moment dat jij voelt dat je medicatie niet zoveel meer doet of dat je andere klachten krijgt als vermoeidheid, overprikkeling, gestrest gevoel, onrust, slecht slapen, veel op je telefoon scrollen/ zoeken naar afleiding, initiatief loos worden en soms zelf somber. 

Het systeem kan verstoord raken door verschillende zaken zoals o.a. suikers, suikervervangers, exorfinen, junkfood, alcohol, medicijnen, drugs, gamen en stress. Iedere keer als we iets van deze middelen nemen zetten we het endorfinesysteem aan. We krijgen hierdoor een shotje dopamine, endorfine en even worden onze stresshormonen geremd.

Dit maakt dat we ons even lekker voelen; een beloning!

Bij een overbelasting door deze middelen gaat het systeem minder goed werken en besluit het uiteindelijk zelfs om taken neer te leggen. Je raakt resistent en hebt meer middelen nodig om het systeem aan te krijgen, dus meer suikers, meer kalmerende middelen of drugs en meer alcohol. Hier ligt een verslaving op de loer want het systeem zal alleen nog maar geprikkeld worden als je met meer komt. Ondertussen raakt het alleen maar meer uitgeput en is het niet meer in staat om alle stress die ontstaat te remmen. Er ontstaat een constante overprikkeling omdat het lichaam geen GABA (rustgevende stof) meer aan kan maken. Een verhoogd glutamaat is het gevolg en zo ontstaan bijvoorbeeld slaapproblemen omdat je niet meer “uit” gaat, je hoofd blijft malen en de stress loopt op. Maar ook angst gerelateerde problemen, stemmingswisselingen, ADHD en burn-out kunnen hierdoor ontstaan.

Veel mensen die (tijdelijk) medicatie slikken voor bijvoorbeeld hun sombere gevoelens of angsten ervaren na een tijdje niet meer het gewenste effect van deze middelen. Dit heeft dus alles te maken met de resistentie die kan optreden doordat de medicatie het endorfine- en endocannabinoïde systeem overbelasten. Jouw antidepressiva heeft ervoor gezorgd dat je nu eigenlijk nog verder van huis bent en je alleen maar meer klachten hebt gekregen

Veel gehoord in mijn praktijk is dat bijvoorbeeld antidepressiva is ingezet tijdens een burn-out of lichte depressie om de ergste klachten op te vangen. Meestal heeft dit even het gewenste effect gehad maar komen de klachten uiteindelijk weer terug en lijk je meer overprikkeld dan daarvoor. 

Of voelt het niet meer prettig om “afhankelijk” te zijn van medicatie omdat je voelt dat je het niet meer nodig hebt. 

Afbouwen kan dan een volgende stap zijn!

Stoppen met antidepressiva

“Ik heb het idee dat er een laagje om mij heen zit door de antidepressiva”

“Ik ervaar zo’n onrust, het lijkt wel of ik al meer afleiding en troost eten nodig heb”

“Ik doe mijn ding, functioneer op de automatische piloot maar kan eigenlijk helemaal niet meer echt genieten van de dingen om mij heen”. 

Dit zijn veelgehoorde uitspraken van klanten die het graag anders wilden en met hun hele leefstijl aan de slag zijn gegaan om op een goede, verantwoorde en duurzame manier van hun antidepressiva af te komen. 

Iedereen is anders en het stoppen zal voor iedereen dan ook andere klachten met zich meebrengen. De ene gaat er fluitend doorheen maar heeft maanden na het stoppen ineens het gevoel weer te moeten beginnen, een ander krijgt al last bij de eerste verlaging en sommige hebben veel moeite met het laatste stukje afbouw. 

Er zijn een aantal zaken van belang bij het stoppen met antidepressiva:

  • Hoe is je situatie nu? Is deze stabiel, heb je veel stress of is je leven onzeker? 
  • Hoe is je voedingstoestand? 
  • Werkt je lichaam goed? Is je spijsvertering op orde, werken je darmen goed?
  • Hoe werkt je endorfinesysteem? 
  • Hoe slaap je?
  • Hoe is je leefstijl in het algemeen?
  • Heb je tekorten aan vitaminen/ mineralen?
  • Hoe en hoe vaak beweeg je?

Allemaal belangrijke onderwerpen die van invloed kunnen zijn op de afbouw van antidepressiva. Wil jij stoppen, doe dat dan doordacht en kies een moment waarop je leven redelijk stabiel is en investeer in je leefstijl. Stress is er altijd wel maar je kunt je lichaam heel erg ondersteunen door de stress van je leefstijl te vermijden. Door goed voor jezelf te zorgen, door gezonde voeding een goed beweegpatroon en voldoende ontspanning. 

Wat betreft afbouwen van antidepressiva is het van belang dat je het heel langzaam doet en er echt de tijd voor neemt. Met name mensen die al langere tijd aan de medicatie zitten kunnen veel klachten krijgen. Ga niet zomaar op eigen houtje afbouwen en zorg dat je de juiste informatie hebt omtrent afbouw. Vaak is de huisarts niet op de hoogte van de mogelijkheden en mag je in een maand tijd je hele dosering tot 0 afbouwen. Dit is in vele gevallen echt te snel en zorgt er vaak voor dat je vreselijke afkick kunt krijgen en uit wanhoop weer aan de antidepressiva begint. Hoe langer je de antidepressiva gebruikt, des te rustiger mag je de afbouw plannen. 

Een Orthomoleculaire behandeling in combinatie met BrainQ therapie kan ondersteunend zijn bij de afbouw van medicatie. Met goede voeding, de juiste leefstijl adviezen en ondersteunende suppletie kun je de klachten die kunnen ontstaan bij de afbouw vermindere

De behandeling

Aan de hand van testen en vragen tijdens het intakegesprek kan ik zien of jouw endorfinesysteem uit balans is. De klachten kunnen worden onderverdeeld in fases en hebben allemaal een eigen aanpak nodig. Bij verstoringen van het endorfine- en endocannabinoide systeem is rust een van de eerste dingen waar we mee aan de slag gaan. Rust op het gebied van voeding en leefstijl. Slapen is hierbij van groot belang. Samen kunnen we een plan maken om je lichaam en systeem op orde te krijgen. We houden daarbij je grenzen goed in de gaten en indien nodig zetten we kleine stapjes. Jarenlange belasting kan ervoor zorgen dat een lichaam overgevoelig is geworden en niet veel meer kan verdragen. Het lichaam mag rustig wennen aan de veranderingen zodat je het vol kunt houden en geen extra klachten krijgt. 

Wil je meer weten over BrainQ Therapie, kijk dan hier
Wil je het document over het endorfinesysteem eens lezen ter verdieping, mail me dan even!

Met mijn programma “Energie in je lijf en rust in je kop” wordt je helemaal ondersteund in de pijlers die ook van belang zijn voor het afbouwen van antidepressiva. Je wordt weer de energieke vrouw die je altijd was. Je kunt weer gaan vertrouwen op je lichaam en ervaren dat als deze goed werkt jij ook mentaal veel beter in je vel komt te zitten. 

Alles hangt samen dus ook hoe jij voor jezelf zorgt, wat je eet, hoe je beweegt en waar jij tijd aan besteedt.  

Doe zelf alvast de test

Wil jij zelf checken of je endorfinesysteem in balans is, doe dan de test via deze link 
Je krijgt hiermee inzicht in de werking van je endorfine, dopamine, oxytocine, glutamaat, histamine en insuline.  Heb je vragen over de uitslag of wil je hulp om je systeem te herstellen, beter in je vel te zitten en van je nare klachten af te komen, neem dan contact op via de mail en stuur je testuitslag* even mee. 

*De uitslag van de test krijg je via de mail, check ook je ongewenste post!

In 3 stappen Energie in je lijf & Rust in je kop

Vermoeid, onrustig, jezelf kwijt op gebied van leefstijl? Zet de eerste 3 belangrijke stappen naar meer energie en rust met dit e-book!