Wat is BrainQ Therapie?

Als BrainQ therapeut benader ik klachten aan de hand van het endorfinesysteem.  Het endorfinesysteem zorgt ervoor dat je stofjes zoals endorfine, dopamine en oxytocine aan kunt maken. Hetzelfde systeem regelt dat deze stofjes ook weer worden geremd door bijvoorbeeld GABA aan te maken, wat ons rust geeft.

Het endorfinesysteem

Een goed werkend endorfinesysteem is een prachtig mechanisme, het zorgt ervoor dat we ons gelukkig kunnen voelen, in actie kunnen komen, motivatie hebben om dingen te ondernemen maar ook rust in ons hoofd hebben om zaken te kunnen overzien. Een goed werkend endorfinesysteem is in balans, waardoor jij je ook in balans voelt.

Waardoor kan het systeem verstoord raken?

Het systeem kan verstoord raken door verschillende zaken zoals o.a. suikers, suikervervangers, exorfinen, junkfood, alcohol, medicijnen, drugs, gamen en stress. Iedere keer als we iets van deze middelen nemen zetten we het endorfinesysteem aan. We krijgen hierdoor een shotje dopamine, endorfine en even worden onze stresshormonen geremd. Dit maakt dat we ons even lekker voelen; een beloning! Bij een overbelasting door deze middelen gaat het systeem minder goed werken en besluit het uiteindelijk zelfs om taken neer te leggen. Je raakt resistent en hebt meer middelen nodig om het systeem aan te krijgen, dus meer suikers, meer kalmerende middelen of drugs en meer alcohol. Hier ligt een verslaving op de loer want het systeem zal alleen nog maar geprikkeld worden als je met meer komt. Ondertussen raakt het alleen maar meer uitgeput en is het niet meer in staat om alle stress die ontstaat te remmen. Er ontstaat een constante overprikkeling omdat het lichaam geen GABA (rustgevende stof) meer aan kan maken. Een verhoogd glutamaat is het gevolg en zo ontstaan bijvoorbeeld slaapproblemen omdat je niet meer “uit” gaat, je hoofd blijft malen en de stress loopt op. Maar ook angst gerelateerde problemen, stemmingswisselingen, ADHD en Burn out kunnen hierdoor ontstaan.

Een verstoord endorfinesysteem kan dus zorgen voor vervelende uiteenlopende klachten. Van vage klachten, vermoeidheid tot aan ernstige zoals depressie, angstproblemen en verslavingen. Hieronder een rij klachten die samen kunnen hangen met de gestelde problematiek:

Herken jij je hierin?

Aan de hand van testen en vragen kan ik zien of jouw endorfinesysteem uit balans is. Samen kunnen we een plan maken om deze weer op orde te krijgen zodat je weer lekker in je vel komt te zitten en kunt functioneren zoals je wilt!

Wil je meer weten over BrainQ Therapie, kijk dan hier, bel of mail me. Ik help je graag!

 

Ben je benieuwd of ik je kan helpen?

Het Endorfinesysteem​

Vermoeidheid, slecht slapen, onrust, eetproblemen, hoofdpijn of zit je niet lekker in je vel?
Zoek dan uit wat er aan de hand is!
Download nu mijn e-book(je) over het Endorfinesysteem.