Voeding en gedrag

Facebook
LinkedIn

Je verwacht het misschien niet zo snel maar de voeding die je eet kan heel veel invloed hebben op hoe jij je voelt, denkt en gedraagt. Dit kan te maken hebben met verschillende oorzaken maar vaak is het de darm en het endorfinesysteem.

Als de darm niet goed werkt door verkeerde voeding of je voedingsstoffen niet goed worden opgenomen krijg je tekorten aan vitaminen en mineralen. Daarnaast wordt de darm niet voor niets het tweede brein genoemd, als die niet lekker werkt werk jij ook niet lekker. Andersom heb je zelf ook invloed op de darm; denk maar eens aan iets spannends wat je moest doen. Grote kans dat je dat in je onderbuik voelde of misschien zelfs diarree had van de spanning.

Het endorfinesysteem is een stresssysteem wat er, kort gezegd,voor zorgt dat alle geluksstofjes in balans zijn. Door bewerkte voeding en exorfinen kan dit systeem dusdanig worden beinvloed dat je niet lekker in je vel zit, mist in je hoofd hebt, veel stress gevoel ervaart, een constante onrust voelt, somberheid of zelfs depressieve gevoelens ontwikkeld. Dit systeem heeft ook vaak invloed op je gewicht (eetbuien, moeite om afvallen vol te houden of vastlopen hiermee).

Heb je wel eens een tijdje gezonder gegeten? Misschien herken je dan wel dat je mentaal frisser wordt, lekkerder in je vel zit, weer zin krijgt om te sporten en je buien een stuk minder heftig zijn. Andersom, na een weekendje van teveel snoepen en snacken kun je de maandag echt last hebben van een dip, extra vermoeid zijn en moeite hebben om je bed uit te komen.

Meer berichten

Antidepressiva

De keerzijde van antidepressiva De hel van antidepressiva is wellicht een betere titel want ik zie zoveel narigheid van antidepressiva in de

Depressie en somberheid

In mijn praktijk behandel ik ook mensen met depressie, somberheid, burn-out, angsten en stress gerelateerde klachten. Je zou verwachten dat deze mensen